you can try this out http://sloppybox.net/
Meidän historia

Meidän historia

Lahden Ursa ry

Vuoden 2007 alussa jäsenet asensivat tähtitornin huipulle omalle jalustalle Meade 16″ LX200 GPS-SMT -kaukoputken, josta tuli tornin pääinstrumentti. Vanha Väisälä-kaukoputki laitteistoineen jätettiin entiselle paikalleen. Elokuussa 2009 yhdistys sai käyttöönsä apurahan turvin hankitun SBIG-CCD-kameran yötaivaan kuvaamiseen. Lahden Ursa julkaisee jäsentiedotetta 2–3 kertaa vuodessa. Lahden Ursa ry on tähtitieteen harrastusyhdistys, joka perustettiin Lahdessa vuonna 1948 Ursan paikallisosastoksi. Sen jäsenmäärä ylitti alussa Ursan pääosaston jäsenmäärän, ja yhdistys itsenäistyi kokonaan 1970-luvun alussa Ursan aloitteesta. Nykyisin yhdistyksessä on noin 150 jäsentä. Lahden Ursan toimitilat kaukoputkineen sijaitsevat Pirttiharjun vesitornissa. Tornissa on 25 metriä korkea Foucault’n heiluri.

Tähtitorni

Pirttiharjun torni on yksi Lahden kolmesta vesitornista. Se on 33.5 metriä korkea ja sen huippu on suunnilleen samalla tasolla kuin Mustankallionmäen vesitornin. Vesisäiliön tilavuus on tuhat kuutiometriä (1 miljoona litraa). Huipulla sijaitseva observatorio on Suomen suurimpia.
Tornin jalusta toteutettiin liukuvaluna. Säiliöosan kantava rakenne koostuu kuudesta säiliön korkuisesta, sen sisällä risteävästä palkista. Torni on ajalleen tyypillisesti yhden jalan varassa seisova kartio. Tämän muodon edelläkävijä on arkkitehti Ossi Leppämäen suunnittelema, vuonna 1959 valmistunut Helsingin Lauttasaaren vesitorni. Sienimäinen muoto on vesiteknisesti edullinen sekä rakenteellisesti ja esteettisesti selkeä. Pirttiharjun vesitornin suunnitteli Oy Vesi-Hydro.

Pirttiharjun vesitorni on rakennettu vuonna 1963 ja on edelleen säännöllisessä tähtiharrastuskäytössä.

  • otettu käyttöön 1963
  • tilavuus 1000 m3
  • saneerattu 1992
  • tornin korkeus 33.5 m
  • tornin lattian korkeus merenpinnasta 192,5 m
  • kuvun halkaisija 6.5m

 

Lahden Ursa ry logo

Lahden Ursa ry

Pirttiharjun vesitorni

Pirttiharjun vesitorni/Yhdistyksen observatorio