Supernova Sky Team


Meade 16" LX200 GPS

Lahden Ursan jäsenille perustettiin keväällä 2007 uusi jäsenille suunnattu toimintamuoto Supernova Sky Team, eli lyhyesti SN-team. Tämä oli mahdollista koska saimme Pirttiharjun tähtitornille alkuvuonna -07 tehokkaan tietokoneohjatun kaukoputken Meade 16" LX200 GPS joka muistaa ulkoa 147 000 tähtitaivaan kohdetta. Elokuussa 2009 havaintoryhmä sai apurahalla käyttöönsä SBIG 11000M CCD-kameran joka edes auttaa huomattavasti tiimin toimintaa.

SN-team on tarkoitettu jäsenille jotka haluavat ilmoittautua ryhmään ja osallistua uusien supernovien etsintään, joiden uskotaan olevan räjähtäviä tähtiä. Sen toiminta ei ole pakollisen sitovaa vaan vapaaehtoista ja maksutonta. Käytännössä kokoonnumme esim. jäsenilloissa tutustumaan tuloksiin ja tekemään havaintosuunnitelmia tulevaa varten ja etenkin sitten kuvamaan yötaivasta ja toivoen löytää sieltä jotain haluttua. Vaikka etsimme supernovia jotka eivät ole yleensä mitenkään erityisen näyttäviä ja hienoja, vaikka ovatkin kohteina harvinaisia, niin perehdytämme teamin jäsenet myös muuhun tähtivalokuvaukseen. SN-teamilla on myös oma sähköpostilista. Havaintoryhmän vetäjinä toimivat Kari Koivisto ja Marko Kämäräinen

Supernova Sky Team on oikeastaan kolmen tähtitornin yhteenliittymä johon kuuluu Lahden Ursan tähtitornin lisäksi Jyrki Keski-Jylhän DSobservatory Asikkalasta ja Juhana Kerttulan Nastolan observatorio.


SN2007gi

Sivut toteuttanut: Onet